Forkortelse pt. betydning

Forkortelse pt. betydning

pt.

=

pro tempore (for tiden)

Forkortelse for pro tempore (for tiden)

annonce

Forkortelsen for “pro tempore”, der altså på dansk betyder “for tiden”, er hyppigt brugt i det talte sprog, men bruges også i det skriftlige sprog. Et klassisk eksempel på hvordan forkortelsen bruges i en samtale er:

“pt. laver jeg ikke noget, hvad med dig?”

Eksempel

Denne forkortelse kan skrive på to måder, enten pt. eller også p.t.

Der er flere fordele ved denne forkortelse. Den første er at langt de fleste ved hvad forkortelsen betyder, men de færreste kender det latinske udtryk. Dernæst skal man skrive 9 tegn hvis man skriver “for tiden”, men kun 3 tegn hvis man skriver forkortelsen.


Se også disse forkortelser


Mere om forkortelser - fork.

Forkortelser bruges mest på tekst. Det kan bruges i alle former for tekster, herunder bøger (skøn og faglitteratur), noveller, breve, SMS'er, chatbeskeder, e-mails osv.

Hvad er en forkortelse?

Definitionen på en forkortelse er en et ord el. en række af ord der ikke skrives i sin fulde længde, men i stedet med en begrænset række bogstaver, store el. små, og nogle gange opdelt af punktummer.

Forkortelser - store eller små bogstaver?

De fleste forkortelser der er en forkortelse af almindelige ord el. en række ord forkortes med små bogstavet, netop fordi der er tale om almindelige ord. Du kunne eksempelvis være forkortelsen for og så videre der forkortes med små bogstaver osv.

Undtagelsen sker ofte når en forkortelse er en forkortelse for et navn på en organisation el et sted. Et eksempel på dette kunne være WHO med store bogstaver der er en forkortelse for World Health Organisation. Skriver man en forkortelse efter et punktum i en sætning el. som starten på et afsnit, skal det første bogstav i forkortelsen selvfølgelig skrives med store bogstaver.

Punktum i og efter en forkortelse

De fleste forkortelser af ord indeholder punktummer, men der er også undtagelser. Mange forkortelser slutte med et punktum netop for at indikere at det er en forkortelse og den slutte ved punktummet. Nogle forkortelser indeholder også punktum i mellem bogstaverne i forkortelsen.

Der findes og en del forkortelser helt uden punktum, herunder forkortelser på navne på organisationer og forkortelser for måleenheder som mm og cm.

Skriv en kommentar