Forkortelse vs. betydning

Forkortelse vs. betydning

vs.

=

versus

Forkortelse for versus

annonce

Dette er en forkortelse der bruges både på dansk, men også på engelsk, og det skyldes faktisk at forkortelsen kommer af det latinske ord ‘versus’.

Versus betyder imod el. stå over for på dansk. Der er et ord man bruge når man gerne vil sammenligne to ting eller i hvert fald stille to ting i perspektiv overfor hinanden.

vs. eller vs?

Når man skriver forkortelsen er det helt store spørgsmål om man skal skrive en punktum bagefter.

Det korrekte er at skrive vs. – altså med et punktum. De fleste vil uden tvivl forstå hvad der menes hvis man skriver vs uden punktum, men det er ikke korrekt.

Et eksempel på hvorfor det ikke er korrekt at skrive uden punktum, er fordi det kan have en anden betydning. Vs er nemlig også forkortelsen på et dansk politisk parti: Venstre Socialisterne. I udlandet kan forkortelsen også nemt have en anden betydning, hvis man ikke skriver den med punktum.


Se også disse forkortelser


Mere om forkortelser - fork.

Forkortelser bruges mest på tekst. Det kan bruges i alle former for tekster, herunder bøger (skøn og faglitteratur), noveller, breve, SMS'er, chatbeskeder, e-mails osv.

Hvad er en forkortelse?

Definitionen på en forkortelse er en et ord el. en række af ord der ikke skrives i sin fulde længde, men i stedet med en begrænset række bogstaver, store el. små, og nogle gange opdelt af punktummer.

Forkortelser - store eller små bogstaver?

De fleste forkortelser der er en forkortelse af almindelige ord el. en række ord forkortes med små bogstavet, netop fordi der er tale om almindelige ord. Du kunne eksempelvis være forkortelsen for og så videre der forkortes med små bogstaver osv.

Undtagelsen sker ofte når en forkortelse er en forkortelse for et navn på en organisation el et sted. Et eksempel på dette kunne være WHO med store bogstaver der er en forkortelse for World Health Organisation. Skriver man en forkortelse efter et punktum i en sætning el. som starten på et afsnit, skal det første bogstav i forkortelsen selvfølgelig skrives med store bogstaver.

Punktum i og efter en forkortelse

De fleste forkortelser af ord indeholder punktummer, men der er også undtagelser. Mange forkortelser slutte med et punktum netop for at indikere at det er en forkortelse og den slutte ved punktummet. Nogle forkortelser indeholder også punktum i mellem bogstaverne i forkortelsen.

Der findes og en del forkortelser helt uden punktum, herunder forkortelser på navne på organisationer og forkortelser for måleenheder som mm og cm.